2012. március 18., vasárnap

4. fejezet

 „Észrevettétek a hegeket, amiket magatok mögött hagytatok? Nem. Valószínűleg nem. Mert a legtöbb szabad szemmel nem látható.”
     
    Liz:

Remegve emeltem a mobilt a fülemhez. Még az a kellemes bizsergés sem volt képes megnyugtatni, amit sétálás közben szoktam érezni. Mégis ki tudna ezek után nyugodt maradni?

- Igen? – csendült fel oly jól ismert mély hangtónusa.

- Én vagyok az – nem kellett kimondanom a nevem. Felismert a hangomról. – Beszélnünk kell.

- Gabrielle – mondta ki könnyedén. Hát igen, tisztában volt vele, mi a legfontosabb számomra.

- Láttad a hírekben – nem kérdeztem, megállapítottam.

- Mindenki látta, nyuszifül – önkéntelenül is mosolyra húzódott ajkam. Csak neki engedtem meg, hogy így hívjon.

- A rendőrség elengedte azt a tetűt, aki ezt tette vele… - hallottam, ahogy felsóhajtott. Ezek után a folytatás egyértelmű volt.

- Mi a neve?

- Valami Shaw. A keresztnevét nem tudom.

- Nyuszifül… - láttam magam előtt, ahogy most hevesen rázza a fejét, s rosszallóan néz rám.

- Kérlek – ennek sohasem képes ellenállni.

- Egyszer még a fejemre nősz.

- Már megtörtént – terült el egy hatalmas vigyor az arcomon.

-  Te amo!

- Te quiero! – Mosoly, mosoly, édes mosoly.
      
     Nick:

Ott állt kezében a telefonjával, s képtelen volt megnyomni a hívás gombot. Pedig meg kell tennie. Lizért.

- Liz – sóhajtva lehunyta szemét. Felvillant előtte a lány képe, amitől egy másodpercre megremegett. Rakoncátlan fürtjei, s az a csodálatos gesztenyebarna szempár.

- Miért nem tudom kiverni őt a fejemből? – nyitotta ki szemeit ismét.

Rég érzett ilyet. Nagyon rég. Pedig megígérte magának, hogy soha többé nem enged senkit sem magához közel. Ott. A sírnál. De most megszegte. Nem szántszándékkal, de megszegte. Még visszaléphetne. Tudja jól. Mégsem képes megtenni.

Vajon mi vonz ennyire ebben a lányban? – morfondírozott magában. A kisugárzása? A pillantása, mely több fájdalomról árulkodik, mint egy ember egész élettörténete? A titokzatossága?

Ráadásul nem is az esete. Ő a szőke, kék szemű, dúskeblű lányokat preferálta. Erre megjelenik ez a lány, és mindent felborít. Tisztában volt vele, hogy mindez nem számít.

Akarta... tudta, hogy csak idő kérdése, és úgy követi őt, mint a ragadozó — ami valójában volt.

Habozás nélkül lenyomta a zöld kis gombot, s hagyta kicsengni.

- Nick vagyok…
    
  Liz:

Kettesével szelve lépkedtem fel a kórház lépcsőjén. Izgatott voltam. Reménykedtem benne, hátha láthatom Gabrielle-t. Akár 1-2 perc.

- Miss Dawson – nevem hallatán a hang irányába fordultam. Egy ápolónő sietett felém a folyosón. Csak nem történt valami, amíg nem voltam itt?

- Gabrielle-lel van valami? – a szívem hevesebben kezdett el dobogni.

- Nem, a húga állapota stabil – állt meg velem szemben. – Mindazonáltal tájékoztatnom kell Önt, hogy a sikeres felépüléséhez szüksége lesz néhány kezelésre, melyeket sajnos az állam nem támogat – áháááááááá. Hát megmutatkozott végre a mai társadalmi helyzet. Akinek nincs pénze, az akár meg is dögölhet.

- Mégis mennyibe kerülnének ezek a bizonyos kezelések? – a nő az orrom alá dugott egy igencsak hosszú számjegyet, amitől szemeim elkerekedtek.

- Én… - megköszörültem torkom. – Én ezt sajnos nem tudom kifizetni. Nem lehetne valamilyen részletfizetésről esetleg szó? – kérdeztem reménykedve.

- Erre semmi szükség. A barátja már rendezte a költségeket – mutatott a hátam mögé. A barátom? – húztam föl szemöldököm meglepetten, de aztán leesett a dolog. Hát persze, hogy csakis Ő lehet az.

Arcomon mosollyal fordultam meg, de nem az állt előttem, akire számítottam. Elképedve bámultam a fotelből feltápászkodó Nickre, ki légies mozgásával megindult felénk.

- Azonban ezen beavatkozásokhoz szükséges egy hozzátartozó aláírása, ám úgy tudjuk, hogy Ön még kiskorú. Igaz ez? – az ápolónő mondandójából csak hangfoszlányokat érzékeltem. Minden pólusom az előttem helyet foglaló Nickre koncentrált.

- Kiskorú vagyok – remélem, hogy ezt kérdezte.

- A húga benntartózkodása óta csak Önök ketten látogatták meg őt, így feltételezhetem, hogy a szülei nem is jönnek majd be hozzá?

- Apám alkoholista. Anyám elhagyott minket – fordultam a nővér felé. A nő arcán megbotránkozás suhant végig, majd megállapodott sajnálatban.

- Én nagykorú vagyok – kaptam a fejemet Nick felé. Mit akar ezzel?

- És a barátja – húzott magához közel. Pulcsijából cigi füst áradt. Az ápoló néhány percig elgondolkodva meredt ránk, végül pedig megszólalt.

- Ezzel ugyan megszegjük a szabályt, de nem bánom. A fennálló helyzetre való tekintettel a fiatalúr is aláírhatja a papírt.

Nick alákaparta néhány helyen, a nővér pedig távozott, de mindenekelőtt sok boldogságot kívánt nekünk.

- Ez meg mi a franc volt? – téptem ki magam öleléséből.

- Te minek láttad? – ez most szórakozik rajtam?

- Miért fizetted ki azt a rengeteg pénzt?

- Csak segíteni akartam. Már korábban tett erről említést nekem ez a nő, és én tudtam, vagyis gondoltam, hogy te nem tudnád kifizetni. Vagy tévednék? – önelégült pofával nézett rám, ami felbőszített. Azonban be kellett vallanom, hogy igaza volt.

- Nem tévedtél. De ennyit akkor sem fogadhatok el. Ekkora összegekért hálát várnak el a férfiak – arca megrándult. Talán fájdalmas pontot érintettem?

- Mégis milyen hálára gondolsz? – látszott rajta, hogy féken kell tartania dühét.

- Mit tudom én? Lehet, hogy igényt tartasz majd néha-néha a szolgálataimra, vagy bevonsz drogszállítónak. Köszi, de egyikre sem vagyok hajlandó. Visszafizetem neked a pénzt.

- Csak dobálózol itt a kis szaros elméleteiddel, de semmit sem tudsz rólam. Szerinted ennyit fizetnék a testedért, mikor akármelyik lányt megkaphatnám ingyen is? A drogszállítói képességeidre pedig végképp nem szorulok rá. Tudod, mi a te bajod? Hogy rettegsz az emberektől, az érzelmektől. Ha tökéletes jégcsappá akartál válni, akkor gratulálok, sikerült.

- Örülök, hogy elértem a célom – kiáltottam távolodó alakjának. Ezt akartam, nem? Egyedül lenni, távol az emberektől, sebezhetetlenül. Akkor mégis miért potyognak a könnyeim?